Weboldal készítés betűről betűre

Bármit is olvasunk, a betűknek fontos szerepe van, a betűk milyenségének is, hogy kicsik-e vagy nagyok, feketék vagy színesek, egyszerűek vagy cirkalmasak. Figyelembe kell ezt venni a honlapok kialakításakor is.

Weboldal készítés betűről betűre

Fontos, hogy könnyen olvasható, gyorsan áttekinthető legyen a szöveg. A tipográfia befolyásolja a megnézett aloldalak számát, a honlapon eltöltött időt, sőt, még a konverziót is. A weboldal készítés munkafolyamatában tehát érdemes időt, energiát áldozni a betűtípusok közötti válogatásra, a sorközök helyes beállítására, a címek, bekezdések, listák méretezésére.

Összhangban a tartalommal

A különböző betűtípusok különböző hatást gyakorolnak az emberekre, és lényeges, hogy összhangban legyenek a tartalommal is. Egy esküvői szolgáltatásokat kínáló honlapon például helye van a kézírásos, ünnepélyes, díszített betűknek, míg egy szerszámokat kínáló webáruháznál ez furcsán hatna. Vannak modern stílusú betűk, amelyek nem illenek egy régiségkereskedés weboldalára, de annál inkább egy kreatív webdesignerére.

Legyen levegős a szöveg

Célszerű egy honlapon belül ugyanannak a betűcsaládnak az elemeit használni, a letöltés is gyorsabb lesz így. Kutatások szerint a 12 pontos méretű betű a legjobban olvasható az emberek többsége számára, de idősebbeknek szóló témák esetén a 14 pontos ajánlott. A reszponzív tervezésnél erre külön figyelemmel kell lenni. A szellős szerkezetű szövegtömbök jobban áttekinthetők, gyorsabban olvashatók, mint a szűk sorközökkel írottak. A sortávolság helyes megválasztása kiemelten fontos a mobilok kis képernyőjén való megjelenéskor. A háttérszín és a szövegszín közötti kontraszt is alapvetően befolyásolja a tartalom befogadását, rögzülését.