Törvények, előírások az e-kereskedelemre

Vajon hányan ismerik az Innovációs és Technológiai Minisztérium által üzemeltetett “Súlyos jogsértést elkövető webáruházak adatbázisá”-t? Roppant érdekes olvasmány, webfejlesztő cégeknek természetesen kötelező is. Több mint 600 problémás eset van felsorolva.

Törvények, előírások az e-kereskedelemre

Hiánypótlásra felszólítva

“X webáruház nem tájékoztatta előzetesen a vásárlókat a nyilvántartásba vevő szervről, a tárhelyszolgáltató elérhetőségéről, az elektronikus szerződéskötés lépéseiről, az adatbeviteli hibák kijavításának lehetőségeiről, a megrendeléskori fizetési kötelezettségről, a szállítási költségekről, a panaszkezelés módjáról, a békéltető testületről, az online vitarendezési fórumról, a szavatosságról, illetve nem tájékoztatott teljeskörűen az elállási joggal kapcsolatban “, a másik helyen pedig “Y webáruház nem tájékoztatta előzetesen a vásárlókat a szerződés alakiságáról, iktatásáról, utólagos hozzáférhetőségéről, a szerződéskötés lehetséges nyelveiről”. Hasonló többszáz esetben fordult elő, a fogyasztóvédelmi hatóság pedig mindegyiket kötelezte a hiányosságok pótlására.

Kötelező elemek

Apróságnak tűnő dolgok ezek, mégis nélkülözhetetlenek a webáruház készítés során. Számos törvényt, előírást kell pontosan ismerni, és a fejlesztés során beépíteni a honlapra mindent, ami kötelező. Az ÁSZF (Általános Szerződési Feltételek) fontos dokumentuma a webáruháznak, és a felügyeleti hatóságok is tüzetesen ellenőrzik. A fogyasztóvédelmi hatóság weboldalán van egy “mintawebáruház” is, ahol vásárolni természetesen nem lehet semmit, csupán arra szolgál, hogy végig lehessen rajta tanulmányozni a jogszerű működés módját.