Ősz a virágoskertben

Lelkünknek örömet, szemünknek szépséget ad egy virágoskert, ajándék a sorstól, ha a lakásunkhoz tartozik akár egy zsebkendőnyi terület, ahova virágokat ültethetünk. Ám munkát is sokat ad, minden évszaknak megvannak a teendői.

Ősz a virágoskertben

Az őszi kerti munkák szakszerű és időben történő elvégzésével már a következő évet készítjük elő, hogy akkor is sok színben pompázzanak majd a virágaink. Nem árt némi szakismeret sem, aki nagyon kezdő, annak jól jönnek a hasznos tanácsok, akár a szomszédból, Juliska nénitől, akár egy hozzáértő kertésztől, akit pénzért fogadunk fel segítségül.

Az örökzöldeket is védeni kell

Az elszáradt egynyári virágokat vágjuk ki, az évelő cserjéket, bokrokat vágjuk vissza. Fontos tájékozódni, hogy melyik növénynek mi az igénye. A fiatal rózsatöveket például be kell takarni homokkal, hogy jobban viseljék a mínuszokat. Öregebb, erős rózsatövek ezt már nem feltétlenül igénylik. A gyöngébb örökzöldeket, a mostanság oly divatossá lett pampafüveket kössük össze, a tujákat nyírjuk meg, hogyha télen nagyobb mennyiségű hó esik, ne deformálódjanak el a hó súlya alatt.

A pázsit is telelni fog

A fagyra érzékeny hagymásokat szedjük ki. Ilyenek például a kardvirágok. A tulipán, a jácint, a nárcisz hagymáit viszont éppen ősszel kell elültetni, hogy időben meggyökeresedjenek, és kora tavasszal az elsők között díszítsék virágjukkal a kiskertünket. A cserepes növényeket, a mediterrán világú leandereket pedig vigyük fagymentes helyre a téli hónapokra. Végül nyírjuk le a füvet, 4 centiméternél ne legyen hosszabb, mire megérkezik a hó. Télre a növények keringése lelassul, még a fű sem nő tavaszig.