Milyen legyen az új lakás?

Egy újépítésű lakás megvásárlása nem egyszerű feladat. A különböző lakásprojektekben nagyok az eltérések, akár budapesti, akár vidéki építkezésről van szó. A műszaki paraméterekben lévő eltérésekre különösen érdemes figyelni: alaptartozék-e a klímaberendezés?

Milyen legyen az új lakás?

Ha nem, akkor a vezetékezést kiépítik-e? A frissen átadott lakást kell majd szétverni a légkondicionálás csövezése miatt? Elhelyezhető-e a kültéri egység utólag a homlokzaton? Fontos kérdés az ablakok-erkélyek árnyékolása: jár-e redőny a lakáshoz? Az utólagos beépítés sok problémával járhat. Egy intelligens otthon kialakításához megfelelő lesz-e az áramcsatlakozások elhelyezése? Jár-e tároló és garázshely a lakáshoz? Mindezeket érdemes előre végiggondolni.

Megbízható beruházótól

A lakásválasztás során a vételár és a műszaki jellemzők mérlegelése mellett nagyon fontos a beruházó cég leinformálása, az alapos tájékozódás a projektről. Sajnos az üzleti hírek nemegyszer szólnak a lakásvásárlók megkárosításáról, előszerződések jogtalan felbontásáról, pénzügyi problémák miatt félbemaradt építkezésekről, a többmilliós előleget befizető vevő pedig kétségbeesetten futhat a pénze után. Egy megbízható, jó referenciákkal rendelkező fejlesztő cég általában elég tőkeerős, és gondos tervezéssel fog bele egy újabb projektbe.

Szigorodó energetikai szabványok

2021-től az új lakások használatbavételi engedélye szigorúbb energetikai előírásokhoz kötött lesz, a fűtés és melegvíz előállításához szükséges energia negyedét legalább megújuló energiaforrásból kell fedezni. Ez drágább kivitelezést, emelkedő lakásárakat hoz majd, mert egy hőszivattyús fűtési rendszer többe kerül, mint a hagyományos gázkazános-radiátoros megoldás.