Melyek a legnépszerűbb programnyelvek?

Időnként készülnek kutatások és jóslások, hogy a sok programnyelv közül melyeknek a megtanulásába érdemes energiát fektetni és melyek azok, amelyek nem feltétlenül kecsegtetnek hosszú szoftverfejlesztői karrierrel?

Melyek a legnépszerűbb programnyelvek?

Jól értékesíthető szaktudás

Az egyértelmű, hogy manapság egy professzionális fejlesztő a Python, a C és a Java programozás készségszintű ismeretével meglehetősen jó alkupozícióval kereshet állást. És a többi programnyelv?

A Dart, amelyet a Google fejlesztett ki pár évvel ezelőtt, az Objective-C, a CoffeeScript, amely Javascriptté fordítódik, az Erlang, amelyet az Ericsson fejlesztett, a Kotlin, amellyel Android-appokat készítenek, és még sorolhatnánk, mind olyan nyelvek, amelyeket szakterülettől, iparágtól függően sokfelé alkalmaznak, tehát jól értékesíthető a szaktudás, aki rendelkezik az ismeretükkel.

Élethosszig tartó tanulás

Miután évről évre változnak a trendek, fontos, hogy egy fejlesztő hajlandó és képes legyen mindig újabb nyelvek, keretrendszerek megtanulására. Ez a pálya élethosszig tartó tanulással jár.

Vannak hosszú ideje alkalmazott és népszerű programnyelvek, ilyen például a Java, amelyet mintegy 12 millió ember tanult meg világszerte. Igazi veterán, 1991-ben - csaknem 30 éve!- fejlesztette ki a Sun Microsystems. Könnyen megtanulható, gyorsan írható, a szerverektől kezdve az okostelefonokig mindenen futtatható, becslések szerint 3 milliárd eszközön fut a világon, amelyek között vannak bankautomaták, autóvezérlőegységek is. A bankvilág informatikai rendszereiben mindenütt meghatározó szerepe van a Java-nak. Újabb és újabb verzióiban mindig új elemeket építenek be, követve a gyors iparági változásokat.