Környezetbarát játékok

A fa természetes és környezetbarát anyag, nem véletlen, hogy manapság, amikor a környezetvédelem problémái minden téren előtérbe kerültek, a fajátékok újra a reneszánszukat élik.

Környezetbarát játékok

A kisgyermekek szívesen játszanak velük, hiszen kellemes tapintású, meleg, barátságos anyag a fa, szüleik pedig szívesen vásárolják, és a választék is bőséges belőlük mindegyik korosztály számára, a tipegőknek ajánlott húzogatós fakacsáktól a tinédzsereknek (és apukáiknak) szánt, bonyolult, különleges várépítő játékokig. De az sem mindegy, hogy milyen és honnan származik az a faanyag, amiből a játék készült, a játékgyártóknak erre is figyelniük kell.

Minőségtanúsítás az alapanyagokra

ben alakult meg az Egyesült Államokban, Kaliforniában a Forest Stewardship Council (FSC), amely a tudatos fafelhasználásból, természetes erdőgazdálkodásból előállított fatermékek minőségtanúsítására hivatott. Az FSC logóval ellátott termékek ellenőrzött forrásból származó faanyagokból készülnek: a fakitermeléssel, fafeldolgozással foglalkozó cégeknek szigorú szabályoknak kell megfelelniük ahhoz, hogy az általuk forgalmazott alapanyagok, késztermékek megkaphassák az FSC logo használati jogát.

A világon ma már 180 millió hektárnyi erdőgazdaság felel meg e szervezet előírásainak. Az FSC logoval ellátott fajátékok a legmagasabb szintű környezetvédelmi elvárásoknak is megfelelnek, előállításuk során nem károsítják a környezetet, és az alapanyagaik olyan helyről származnak, ahol a fákat újratelepítik, vagyis az alapanyagok újratermelődnek a következő generációk számára. Aki fajátékot vásárol, és látja ezt a logot a terméken, biztos lehet abban, hogy a gyerekszobába is környezettudatos szemléletet és terméket költöztet be.