Kiből lehet jó programozó?

Afféle férfias szakmának tartja a közvélekedés a számítógép-programozást, és sokféle hiedelem van róla. Az egyik például az, hogy jó matekosnak kell lenni hozzá, pedig ez alapjában véve nem igaz: kell ugyan hozzá erős logikai képesség, de matekzseninek egyáltalán nem kell lenni.

Kiből lehet jó programozó?

Másik gyakori, ám téves képzet, hogy a programozó befelé forduló, magának való ember, ül a gépe előtt és programoz, szóval “kocka”. Vannak persze ilyenek is, de a munkakör a legtöbb cégnél kifejezetten igényli a jó kommunikációs képességeket, csapatban kell tudni dolgozni, más fejlesztőkkel, menedzserekkel, tesztelőkkel és az ügyfelekkel megbeszélni a megbeszélendőket.

Minden zárójel fontos

Ami viszont feltétlenül szükséges ahhoz, hogy valakiből jó programozó váljék, miután letette például egy C++ programozás tanfolyam vizsgáit, az a pontosság, a részletekre való odafigyelés képessége, mert a számítógép pontosan azt csinálja, amit beprogramoznak neki... szóval, ha lemarad egy kapcsos zárójel, amit a programnyelv szabályai előírnak, akkor nem fog működni a megírt kód, vagy nem azt csinálja, amit a programozó szeretett volna... Ugyancsak fontos, hogy a programozónak jó legyen a memóriája, a kódolás végefelé is emlékezzék arra, hogy az elején mit hogyan definiált, mit minek nevezett el...

Problémamegoldó készség szükséges

Alapvetően fontos képesség a programozáshoz a jó problémamegoldó készség, végül is minden program megoldás valamire, meg kell érteni a megoldandó feladatot, kidolgozni a megoldás módját, felhasználva valamelyik programnyelvet, valamelyik fejlesztőeszközt.