Kardiológiai panaszok esetén forduljon orvoshoz!

Ha valakinek a családi kórelőzményeiben szerepelt kardiológiai megbetegedés, ha nagyon stresszes életet él, ha fáradékony, légszomja van, mellkasi panaszai, esetleg ritmuszavarokat érez, akkor mindenképp ajánlatos orvoshoz fordulni, aki előírja egy szív- és érrendszeri állapotot felmérő laboratóriumi vizsgálat elvégzését az egyéb vizsgálatok mellett.

Kardiológiai panaszok esetén forduljon orvoshoz!

Az erek gyulladása bajt jelez

Az érrendszer vizsgálat része egy részletes vérkép készítése is. Az erek állapotára, az érelmeszesedés mértékére a szakorvos következtetni tud a laboratóriumi eredményekből. Az erek krónikus gyulladására utalhat például az ultraérzékeny CRP adat. A szívkoszorúér-gyulladást “néma gyilkosnak” is mondják, mert hosszú ideig tünetmentes, gyakorlatilag észrevétlen marad. A koleszterinszintek rendszeres ellenőrzésével a terápiák, gyógyszeres kezelések eredményessége is követhető. Az LDL-koleszterin (light density lipoprotein) csökkentése, a HDL-koleszterin (high density lipoprotein) növelése segíthet a szívproblémák és agyvérzések megelőzésében. A gyakoribb testmozgás és az étrend “szívbaráttá” alakítása is tükröződik a laboreredményekben.

Vigyázni kell a szívünkre

Az emberi szervezet érhálózata mintegy százezer kilométer hosszú, a testben körülbelül öt liter vér kering. A szívünk egyetlen nap alatt mintegy százezerszer ver. Életmódunk meghatározza e szervek állapotát, teljesítőképességét. A táplálkozási, folyadékfogyasztási szokások (rostokban, vitaminokban gazdag étrend, a cukros üdítők mellőzése, elegendő folyadék fogyasztása), a rendszeres mozgás (gyalogolni is lehet ám, nem kell mindenhova autóval menni!), a dohányzás elhagyása segíti az érrendszer karbantartását.