Drónok a levegőben

A UPS futárcég az Egyesült Államokban megkapta az engedélyt a légügyi hatóságtól arra, hogy drónokkal szállítson városi légtérben csomagokat, mégpedig úgy, hogy a vezérlő pilótának nem kell feltétlenül látnia az eszközt, tehát látótávolságon kívüli területet is berepülhet.

Drónok a levegőben

A mintaprojekt egy kórház területén zajlott, ahol orvosi mintákat szállított a drón a nagyobb területen elhelyezkedő épületekből a központi laboratóriumba. Eddig ezt autóval tették, de a drón gyorsabb, és ez az orvosi munkában sokat számít.

Permetezni is tudnak

Az amerikai szabályozás nagyon szigorú a drónok használatára, sokak szerint olyannyira, hogy gátolja e technológia szélesebb körű elterjedését. Ennek ellenére a hírek arról szólnak, hogy milyen szédületes ütemben nő a különböző feladatokra alkalmazott drónok száma. A mezőgazdasági drónok piaca jelenleg már 1,2 milliárd dolláros évente, ez az előrejelzések szerint öt év alatt a négyszeresére fog nőni. Szenzorokkal felszerelt drónokat alkalmaznak például arra, hogy felmérjék a földeken a növények növekedését, a talaj nedvességtartalmát, a viharok utáni károkat, de akár permetezni is tudnak.

Távvezetékek ellenőrzése

Az energiaiparban a távvezetékek tartóoszlopainak állapotát mérik fel drónok segítségével, hőkamerás felvételek alapján megtalálják a szigetelések sérüléseit, a fotók elemzése alapján tudják, hol nőtt rá a vezetékekre faág, nehezen megközelíthető helyeken lévő építmények időszakos ellenőrzésére különösen megfelelő eszköz a drón.

Magyarországon is százezer fölött van már a dróntulajdonosok száma, a többségük hobbi célú, egyszerűbb drónt reptet, de az ipari és mezőgazdasági célú alkalmazások is kezdenek terjedni.