Az állásinterjú egy üzleti tárgyalás

Nem az a fontos, hogy sokan olvassanak el egy álláshirdetést, hanem az, hogy azok olvassák el, akik között ott vannak a megfelelő tudással, gyakorlattal rendelkező keresett szakemberek - jól tudják ezt minden vállalatnál a HR-esek.

Az állásinterjú egy üzleti tárgyalás

A KSH adatai szerint 6,5 millió magyar internetezik, túlnyomó többségük a Facebookon is jelen van. Az interneten keresztül tehát gyakorlatilag minden magyar munkavállaló elérhető. A munkaerőkeresés, az állástalálás, a karrierépítés egyik eszköze is az internet lett.

Népszerűek az állásportálok

Az állásportálok egyre többféle módon segítik mind a munkavállalókat, mind az állásokat meghirdető munkaadókat, munkaközvetítőket. Egy jó portálon lehet például elegáns önéletrajzot generálni, akkor is, ha valaki nem profi a szövegszerkesztésben. Nemcsak szellemi, hanem fizikai munkakörökre is érdemes a neten keresztül jelentkezni. Ha felteszed az önéletrajzodat, visszajelzést is kaphatsz, hogy mely cégektől olvasta el valaki.

Változik a stílus

Ha valaki eljut az állásinterjúig, az is másként zajlik, mint tíz évvel ezelőtt. A munkaerőhiány sok területen átalakította e megbeszélések stílusát. Régebben egy vizsga volt, ahol meg kellett felelni, és ha jól feleltél, akkor te nyerted el az állást. Manapság, ha kelendő szaktudással rendelkezel, akkor üzleti tárgyalásnak tekintheted az állásinterjút, melynek lényege, hogy megtaláljátok a közös érdekeket, megbeszéljétek az együttműködés kereteit. Ha a “vevőnek” nagy szüksége van a szaktudásodra, akkor jó alkut tudsz kötni, de ehhez felkészülten kell érkezned, pontosan megfogalmaznod, hogy milyen elvárásaid vannak az új állással kapcsolatban, nemcsak fizetésben, hanem karrierlehetőségben, továbbképzésben is.