A sorozatfüggőség ártalmai

Nehéz ellenállni a furfangos történeteknek és különös szereplőknek a filmsorozatok sajátos világában, könnyen ottragadunk a képernyő előtt. Ha ez sokszor előfordul, átalakulhat a szokás egy pszichológiai értelemben vett függőséggé is. Amikor már a sorozatok nézése tán nem is szórakozás, hanem inkább kényszer jellegű.

A sorozatfüggőség ártalmai

A sorozatfüggőség az emberi viselkedéshez kapcsolódó addikciók közé tartozik, ilyenek a kényszeres vásárlás, a munkamánia, az étkezési zavarok és a számítógép-függőség. Egyre gyakoribb mindegyik a pszichológusok tapasztalata szerint. Ha éppen jön a legújabb rész a kedvenc filmek valamelyikéből, akkor azt muszáj megnézni, akár munkaidőből hazaszaladva vagy hajnali 2-kor. Ha pedig valami miatt nem sikerül megtekinteni, az stresszhatást okoz. A sorozatfüggőknél is léphetnek fel elvonási tünetek. Feszültség, kedvetlenség, nyugtalanság.

Fiatalokat is elérhet

A sztereotip kép szerint a sorozatfüggő az tipikusan egy ráérő háziasszony, aki romantikára vágyik és rákattant valamelyik jóvágású főhősre... pedig nem így van. Az animációs sorozatok, például a manga, az anime megjelenése számos tinédzsert is függővé tett. A szülő örül, a gyerek otthon van, nem bulizik, nem drogozik... csak éppen egész éjszaka filmet néz.

Beleszeretni Armandóba

Elgondolkodhatunk, hogy vajon mi is az a dolog a sorozatokban, ami ilyen erős hatást gyakorol a nézőkre? Ha a vetítés rendszeresen ugyanabban az időben van, akkor a rajongó tudja, hogy este 8-kor kezdődik, bekészíti a chipset, a colát, megszólal az indító szignál, és máris a megszokott “társaságban” van..., stabil pont a zavaros világban. A legtöbbet persze az számít, hogy a néző miként azonosul a főhősökkel, milyen lesz hozzájuk az érzelmi viszonya, minél erősebb érzéseket keltenek benne a szereplők, annál nagyobb a sorozatfüggőség kialakulásának veszélye.