A horgonyszöveg és a kulcsszavak szerepe

A Google titkos algoritmusai számos paramétert vizsgálnak - legalább 200 félét - mikor összeállítják a találati rangsort egy-egy keresőkifejezésre. Az egyik ilyen a horgonyszövegek feltérképezése. A horgonyszöveg - angolul anchor text - az a pár szó, ami hivatkozásként egy másik weboldalra mutat.

A horgonyszöveg és a kulcsszavak szerepe

Ez általában valamilyen más színnel, többnyire kékkel, jelenik meg a szövegben, és rákattintva jön be a másik oldal. Magyarul kissé furcsán hangzik ugyan, de a megnevezés eredete abból származhat, hogy “lehorgonyozzák”, odatelepítik a kifejezést a másik laphoz, az angol anchor igét “betelepül”-ként is fordítják.

Kattints oda!

A keresőoptimalizálás Győr vállalatainál is mindenütt előtérbe került már a marketingmunka során. Akik weblapot üzemeltetnek, azok számára lényeges a linképítés, melynek meghatározó eleme a horgonyszövegek és kulcsszavak professzionális elhelyezése, kitalálása, variálása, kapcsolataik megszervezése. A horgonyszöveg tartalmazhat márkanevet, kulcsszóvariációkat, megegyezhet a honlap címével, de lehet úgynevezett generikus szöveg is, pl. “kattints ide!”, bár ehelyett is jobb pontosabb meghatározást írni, pl. “Feliratkozás a SEO szemináriumra”. A jó SEO-szakértő ügyesen tud “varázsolni” ezekkel, és ez előkelőbb helyezést eredményez a Google találati listáján.

Szakértelem, tapasztalat

A Google ugyanis ezekkel a horgonyszövegekkel lövi be, hogy mi is a releváns tartalom a céloldalon, vagyis a Te weblapodon, amelyre a keresőoptimalizálás történik. A linképítés során a linket adó oldalakon elhelyezett horgonyszövegek ezért meghatározó jelentőségűek. Kitalálásukhoz, felépítésükhöz megfelelő szakértelem, gyakorlat, tapasztalat és némi tehetség is szükséges.