A Bleach anime manga eredete

A manga a képregény japán megfelelője, amit általában azokra az alkotásokra használnak, amit a szigetországban készítenek, az ott használatos technikákkal, eszközökkel.

A Bleach anime manga eredete

Mi az a manga?

Napjaink egyik legismertebb mangasorozata a Bleach anime, ami nem csak Japánban, hanem Észak-Amerikában, illetve világszerte rengeteg országban elnyerte a rajongók tetszését. A manga kifejezés szó szerinti fordításban véletlenszerű képeket, vázlatot jelent, de ha utána nézünk a szótárban, akkor szinte már mindenhol a képregény szóval azonosítják.

A legelső mangák születése

A legelső mangák stílusában készülő alkotások a 12. században születtek, bár sokan vitatják, hogy ezek valóban annak tekinthetők-e. A szakértők egy része inkább az 1800-as évekre teszik a keletkezésüket, és azt vallják, hogy a mangák a modern kori Japán kultúra hozadékai.

A manga rajzok sajátosságai

A japán íráshoz hasonlóan a mangák is akkor nyernek értelmet, ha jobbról balra értelmezzük őket. Ez a nyugati országokban gyakran nehézséget okoz, hiszen ott pont az ellenkezője a bevett gyakorlat. Erre egy megoldás lehet a képek tükrözése, de így sérülhet az alkotók eredeti elképzelése a helyszínek, szereplők kinézetét illetően. A mangákat mindig az eredeti formájukban jelentetik meg.

A mangák hossza nagyon változatos lehet, néhány oldalastól egészen a több kötetes változatokig terjedhet. Nem csak kötetben jelenhetnek meg, hanem folyóiratokban is heti, illetve havi rendszerességgel. A mangákból gyakran készülnek animációs sorozatok, filmek.

Dragon Ball, mint inspiráció

A jelenlegi mangairányzat egyik legmeghatározóbb műve a Dragon Ball. A Bleach Anime alkotóját, Kubo Tite-t is ez a mű inspirálta arra, hogy létrehozza világsikerű mangáját, aminek a története Kuroszaki Icsigo helyettes halálisten kalandjait meséli el.